2011. augusztus 6., szombat

Validé szultána fürdő

Ismeri valaki a Validé Szultána fürdőt? Nem? Nem csoda. Én is leéltem békésen majdnem húsz évet Egerben úgy, hogy napi szinten haladtam el a közelében, és mégsem tudtam, hogy ott van, sőt, úgy egyáltalán, hogy van.


Mostanában figyeltem csak fel rá, teljesen véletlenül. Az epiteszforum.hu-n olvashatóak az alábbi sorok:
Az 1958-ban megkezdett feltárások a magyarországi török kori építészet egy jelentős emlékének erősen lepusztult maradványait hozták napvilágra, amely a hazai török fürdők típusának egyik ritka képviselője. Napjainkban a fürdő romjai faszerkezetű védőtető alatt állnak, elzárva, sebként éktelenkedve a barokk városrész egyik legfrekventáltabb pontján.
A Dózsa György tér valóban Eger egyik turisták által legsűrűbben látogatott része azon egyszerű oknál fogva, hogy közvetlenül a Vár bejáratánál van. Régen még elkeserítőbb volt a kép, de amióta jó pár éve megépítették az Imola udvarházat, sokat javult a helyzet. Azonban még mindig ott éktelenkedik, igazi szégyenfoltként, elrejtve a Validé Szultána fürdő, ócska hullámpala lapokkal beborítva, eltakarva, ismeretlenül és felfedezetlenül.
A Validé Szultana fürdő első említését Evlia Cselebinél találjuk. „Fürdője van kettő: egyik a belső vár kapuja alatt a hídfőnél; ez a Validé szultana fürdője, mely nagyon szép, kellemes vizű, hat kamrájú fürdője; egész kupoláját vörös keramit fedi..." A fürdő építésének pontos időpontját nem ismerjük, de az kétséget kizáróan még az egri török uralom kezdetén, Arnaut pasa idejében épülhetett. 
A másik, vagyis a Török fürdő sokkal szerencsésebb volt, hiszen felújították, használják, egyike Eger turistalátványosságainak.


A Validé Szultána fürdő jelenlegi állapotát a képeken láthatjuk:








Igényes, lakattal ellátott lánc akadályozza meg, hogy a hívatlan látogatók beléphessenek, a palatető pedig mindent eltakar, nehogy véletlenül bármit is meglássunk. De legalább a gyomnövények szépen tenyésznek.








Ezt a táblát helyezték ki néhány évtizede:








Vagyis 1983 óta reménykedhetünk abban, hogy egyszer történni fog valami. Miért is kellene elsietni? Jó munkához idő kell...


Addig is vigasztalódjunk a Dózsa György tér esztétikusabb részeivel:





És még egy kis kultúra a végére. Vajon ki volt Validé Szultána, akinek a nevét a fürdő viseli? Azt hittem, hogy konkrét személyről van szó, de mint kiderült, ez nem személynév, hanem a szultán édesanyját jelenti, ahogy azt a Wikipedia is írja:
A válide szultán (válide szultána vagy válide) a szultán édesanyja. Iszlám tradíció szerint az „anya joga Isten joga”, így a válide a szultán után a legfontosabb személy volt a birodalomban. A gyengekezű vagy kiskorú szultánok mögött gyakran a válide állt, mint a hatalom gyakorlója. A leghíresebb válide Hürrem szultána, a nevető, I. Szulejmán felesége, II. Szelim anyja volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése